Tuto : Letak lagu dari Youtube tanpa video

Assalamualaikum.


1. First, search lagu yang korang nak di Youtube : LINK SINI
2. Dah jumpe? Copy embed code dia. Ikut step di bawah.


1. Klik Share.
2. Tekan Embed.
3. Tick pada kotak Use old embed code [?]
4. Copy code dalam kotak tersebut.

LETAK DALAM BLOG.

1. Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript (untuk letak dalam new sidebar)

2. Dashboard > Layout > Pilih salah satu gadget di sidebar yang korang nak (Contoh, Lya nak letak lagu sekali dengan Shoutbox Lya, so Lya pilih sidebar yang ada code untuk Shoutbox)

3. Paste code yang korang copy dari youtube tadi di ruangan html/Javascript. Kalau korang pilih untuk letak di atas Shoutbox macam Lya, korang paste code tersebut di atas code shoutbox tersebut.



Contoh letak code sebelum Shoutbox.

4. The next step is, tukarkan width dengan height yang sesuai untuk blog korang.

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/7-7knsP2n5w?version=3&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/7-7knsP2n5w?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

     .... Lya suggest korang tukar saiz Width kepada 60 dan height kepada 25. Saiz yang dalam blog Lya yang itulah. It depends on korang lah. Boleh je kalau nak ubah kepada saiz lain ikut kesesuaian blog korang.

AUTOPLAY

Next, untuk letak autoplay. Kalau tak nak buat autoplay pun takpe, korang boleh SAVE terus lepas step ke 4.

1. Copy code di bawah.
&autoplay=1
2. Letak seperti contoh di bawah.

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/7-7knsP2n5w?version=3&autoplay=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/7-7knsP2n5w?version=3&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
 TUKAR WARNA 

Kalau korang taknak tukar warna pun takpe. Korang boleh terus save je. 

1. Copy code dibawah
&amp;color1=FFCA57&amp;color2=FFCA57
....FFCA57 = Tukar kepada code warna yang korang nak.

2. Letak code tersebut seperti contoh dibawah.

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/7-7knsP2n5w?version=3&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;color1=FFCA57&amp;color2=FFCA57"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/7-7knsP2n5w?version=3&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;color1=FFCA57&amp;color2=FFCA57" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


Last but not least, SAVE !

Contoh akan jadi seperti di bawah.




Note : Kalau tak jadi, tolong inform Lya ye. Takut terlepas step. Thanks.. :)


Aliaa Dhamirah.







6 comments:

  1. wah. rajin bt tuto.. comel je :)

    ReplyDelete
  2. Hmm, ini kalau akak buat ni dik,...confirm jadi benda lain ;)

    ReplyDelete
  3. salam perkenalan,

    singgah dan follow. #228

    jemput ke blog saya.

    http://hidayahbtmohamad.blogspot.com/2014/08/shaklee-effect-pesakit-diabetes.html

    ReplyDelete
  4. MENARIK SGT2...TAPI,SAYANGNYA DAH TAK LETAK LAGU DAH DALAM BLOG..BIARKAN SUNYI SEPI DAH BLOG SEKRG..hehehehehe..kita tak tau apa citarasa readers...hehehehe..apa pon nice tips utk para blogger yg berminat nak letak lagu dlm blog.....terutamanya newbie ^^

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Btw, mohon tinggalkan Link blog di ruang komen.
Sebab ada link yang Ally tak dpt buka.
Thanks ;)