Tuto : Letak lagu dari Youtube tanpa video

Assalamualaikum.


1. First, search lagu yang korang nak di Youtube : LINK SINI
2. Dah jumpe? Copy embed code dia. Ikut step di bawah.


1. Klik Share.
2. Tekan Embed.
3. Tick pada kotak Use old embed code [?]
4. Copy code dalam kotak tersebut.

LETAK DALAM BLOG.

1. Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript (untuk letak dalam new sidebar)

2. Dashboard > Layout > Pilih salah satu gadget di sidebar yang korang nak (Contoh, Lya nak letak lagu sekali dengan Shoutbox Lya, so Lya pilih sidebar yang ada code untuk Shoutbox)

3. Paste code yang korang copy dari youtube tadi di ruangan html/Javascript. Kalau korang pilih untuk letak di atas Shoutbox macam Lya, korang paste code tersebut di atas code shoutbox tersebut.



Contoh letak code sebelum Shoutbox.

4. The next step is, tukarkan width dengan height yang sesuai untuk blog korang.

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/7-7knsP2n5w?version=3&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/7-7knsP2n5w?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

     .... Lya suggest korang tukar saiz Width kepada 60 dan height kepada 25. Saiz yang dalam blog Lya yang itulah. It depends on korang lah. Boleh je kalau nak ubah kepada saiz lain ikut kesesuaian blog korang.

AUTOPLAY

Next, untuk letak autoplay. Kalau tak nak buat autoplay pun takpe, korang boleh SAVE terus lepas step ke 4.

1. Copy code di bawah.
&autoplay=1
2. Letak seperti contoh di bawah.

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/7-7knsP2n5w?version=3&autoplay=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/7-7knsP2n5w?version=3&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
 TUKAR WARNA 

Kalau korang taknak tukar warna pun takpe. Korang boleh terus save je. 

1. Copy code dibawah
&amp;color1=FFCA57&amp;color2=FFCA57
....FFCA57 = Tukar kepada code warna yang korang nak.

2. Letak code tersebut seperti contoh dibawah.

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/7-7knsP2n5w?version=3&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;color1=FFCA57&amp;color2=FFCA57"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/7-7knsP2n5w?version=3&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;color1=FFCA57&amp;color2=FFCA57" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


Last but not least, SAVE !

Contoh akan jadi seperti di bawah.




Note : Kalau tak jadi, tolong inform Lya ye. Takut terlepas step. Thanks.. :)


Aliaa Dhamirah.







Raya 2014 .

Assalamualaikum.
Baru hari ni rasa nak post. Pemalas gila aku ni. Orang lain dah beranak pinak dah post pasal raya. Aku ni baru hari ni nak post. Lepas tu pulak, ucap Selamat Berpuasa hari tu pun tak. Bertambah-tambah pemalas aku ni hah. Trafik blog pun makin kurang. Padan muka aku !

Oh, by the way, nak ucap jugaklah Selamat Hari Raya ke-15 dekat korang. Maaf segala salah silap aku selama aku berblogging ni hah. Kalau aku ada post benda yang kurang menyenangkan korang ke, maaf lah ye. Kosong-kosong yee :)

Raya kali ni tak puas sangat sebab tak dapat beraya rumah sahabat-sahabat. Boleh kira dengan jari aku pergi rumah sape. Sebab tak sempat. Dengan rumah aku buat kenduri aqiqah lah bagai. Sibuk hoi. Kalah semut. Tup tup dah kena balik uitm. Sadiss nya. Tak puas raya. Balik uitm pun masih dalam mood raya.

Nah. Aku belanja sikit gambar raya aku dengan family aku je. Semua raya first. Hari lain takde gambar sebab malas bergambar. Pegi openggg houze pun aku tak ambik gambar. Orang lain ade yang jenis kalau boleh setiap kali redah openg houzeee, mesti masuk gambar dalam insta lah, fb lah, twiderr lah. Aku? habuk pun takde. 


Nampak macam aku ni golongan mak-mak dah. Dari kiri, mama, aku, Nurin (adik last), Ain (adik first) dan Balqish (Anak saudara). 

This is Haji Raman's family. Dari anak hingga ke cucu. Yang kecik budak-budak semua anak saudara aku. Sebelah mama dan abah tu, kakak-kakak ipar. Yang lelaki abang-abang aku. Tak pernah tau bergambar sekeluarga lengkap macam ni. Kalau tak, ada je yang kurang. 

Aku sekarang ada 3 orang anak saudara. Seorang lelaki dan 2 perempuan. Aku letak gambar Balqish dengan Naqiu je. Sebab yang lagi sorang, Zara still baby. So, nanti dah besar baru aku nak letak.




Dah nak habis taip post ni, baru aku rasa macam aku kenalkan ahli keluarga aku. Padahal 'main' post aku pasal Raya. Tapi, biar jelah. Dah malas nak edit balik. 

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
-Aliaa Dhamirah-